top of page

Hoe word je een entrepreneur? 10 stappen naar succes

Bijgewerkt op: 16 nov. 2023


10 stappen naar succes met Yonglo.

De afgelopen jaren is er wereldwijd een enorme stijging van startups en ondernemers te zien. Dit is niet zo gek als je je bedenkt dat velen onder ons creatief moesten zijn om een inkomen te genereren tijdens de coronacrisis.


De veranderingen die de pandemie met zich mee bracht voedde de drang naar het opzetten van een eigen bedrijfje en het worden van een entrepreneur. Velen onder ons hebben deze uitdaging met beide handen aangegrepen. Maar wat is een entrepreneur precies?


Entrepreneur betekenis:

Een entrepreneur, of ondernemer, is een persoon die een nieuw bedrijf opricht, waarbij hij zelf de risico's draagt ​​en van de voordelen geniet. Een entrepreneur wordt vaak gezien als een innovator, een bron van nieuwe ideeën, goederen, diensten en zaken/of procedures.

Droom jij ook van een eigen onderneming? Houd dan in gedachten dat er veel nodig is om je staande te houden in de wereld van concurrentie. Entrepreneur worden vereist planning, strategie en het nemen van risico's. Dat gezegd hebbende: laat je er hierdoor absoluut niet van weerhouden je droom na te jagen!


Deze stapsgewijze handleiding laat je zien wat er nodig is om je eigen bedrijfsidee om te zetten in actie. Van het maken van een zakelijke website tot het ontwikkelen van een standvastig merk.


Hoe word je een succesvolle entrepreneur?

Je snapt het vast al: alleen met het antwoord op de vraag 'Wat is een entrepreneur'? kom je er niet. Ben je gedreven en gemotiveerd om écht iets goeds neer te zetten en een succesvolle entrepreneur te worden? Volg de onderstaande 10 stappen als je persoonlijke checklist voor succes:

 1. Bedenk een verbluffend bedrijfsidee

 2. Leer je doelgroep kennen

 3. Test je idee

 4. Gebruik een template voor je bedrijfsplan

 5. Maak een website

 6. Neem partner(s) aan

 7. Bouw je netwerk op

 8. Plan je financiën

 9. Ontwikkel een sterk merk

 10. Creëer waarde in je markt


01. Bedenk een verbluffend bedrijfsidee

Wanneer je een bedrijf wil starten, is het bedenken van een geweldig bedrijfsidee voor je nieuwe onderneming natuurlijk essentieel. Het doel hiervan is om je te onderscheiden van anderen. Denk je er bijvoorbeeld aan om een kledinglijn te starten? Bedenk dan goed tot welke niche je je gaat richten: welke producten ga je precies verkopen? Worden je items duurzaam of etnisch gemaakt? Enz.


Als je dit eenmaal weet, kun je gaan nadenken over mogelijke bedrijfsnamen. Gebruik eventueel een bedrijfsnaamgenerator om je hierbij te helpen.


Volg je passie en wees leergierig

Denk echter niet alleen aan het concurrentievoordeel, maar ook aan wat je echt graag doet. Welke problemen heb je altijd al willen oplossen? Misschien het verminderen van specifiek afval? Je recept voor zakelijk succes is vasthouden aan datgene waar je passie voor hebt. Zorg er daarnaast voor dat je zoveel mogelijk leert over het onderwerp. Dit kan betekenen dat je terug naar school gaat om een ​​diploma te behalen, online cursussen gaat volgen of online research doet.

Hoe wordt je zelfstandig ondernemer?

02. Leer je doelgroep kennen

Hoewel je idee in jouw oren misschien goed klinkt, moet je er eerst voor zorgen dat anderen er daadwerkelijk voor willen betalen. Een belangrijke reden waarom bedrijven falen is omdat er geen marktbehoefte naar is.


Door je doelgroep te onderzoeken, krijg je inzicht in het winstpotentieel. Bovendien ontdek je op deze manier niet alleen wat de behoeften van je klanten zijn, maar kun je je idee ook effectief bij hen op de markt brengen. Voer daarom altijd eerst een marktonderzoek uit en bepaal alle kenmerken op die jouw doelmarkt definiëren: in welke leeftijdscategorie vallen ze bijvoorbeeld? Welke hobby's hebben ze? Waar bevinden ze zich? En ga zo maar door. Dit staat beter bekend als het maken van een buyer persona.


03. Test je idee

Als entrepreneur is het houden van een proefperiode belangrijk om de interesse voor je product of dienst te peilen bij je potentiële klanten. Niet alleen om alvast ervaring op te doen. Ook om erachter te komen hoe je hen het beste van dienst kunt zijn en om te zien waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Beschouw deze fase als de eerste stap in het verkopen van je idee.


Hoe meer je je idee in de handen van consumenten legt, hoe meer feedback je krijgt. Dit kun je goed gebruiken om op je concept voort te bouwen en bewustzijn te creëren. Stuur onder andere voorbeelden, host focusgroepen of werk zelfs één-op-één. Als entrepreneur is de betekenis van feedback enorm groot. Je succes hangt mede af van hoe serieus je het neemt!


04. Gebruik een template voor je bedrijfsplan

Eigenaar worden van een klein bedrijf vereist veel planning. Van het kiezen van een type ondernemerschap en het bouwen van je concept, tot het omzetten van je idee in realiteit. Begin op een georganiseerde manier aan de hand van een bedrijfsplan-template, waarin de kerncomponenten van je idee worden beschreven: van je visie en missie tot je marketingstrategieën, je operationele plan en meer. Dit document helpt je je doelen te visualiseren en uit te voeren.


Daarnaast raden we aan om ook een managementsamenvatting te maken, of een overzicht van je bedrijf op hoog niveau. Dit rapport is essentieel wanneer je je bedrijf in het kort moet voorstellen, zoals bij het zoeken naar partners of het aanvragen van financiering.


05. Maak een website

Wat is een entrepreneur zonder website? Juist. Of je hem nu gebruikt voor online planning, eCommerce of het leiden van organische bezoekers naar je bestemmingspagina: het hebben van een professionele website is noodzakelijk. Ga dus meteen zelf aan de slag of laat je website bouwen door Yonglo.


Overweeg te eerste welk type pagina's je wilt opnemen op je professionele website, zoals de Homepage, de 'Over ons'-pagina en een contactformulier. Heb je je template gekozen? Dan heb je ook een webhostingprovider nodig om je website online te zetten en je te ondersteunen. Koop en beheer ten slotte een domeinnaam of online adres zodat mensen je gemakkelijk online kunnen vinden.


Hoe wordt je zelfstandig ondernemer?

06. Neem partner(s) aan

Misschien wil je je graag helemaal alleen in het entrepreneur avontuur storten. Maar het zoeken naar een een ondersteunende partner zal je helpen verschillende uitdagingen en kansen te zien die je anders misschien zou hebben gemist.


Ga je op zoek naar een partner? Bedenkt dan welke kwaliteiten je wilt dat deze persoon bezit. Misschien ken je al mensen met deze eigenschappen? Zorg voor een semi-gepland zakelijk voorstel wanneer je contact opneemt met de door jouw gekozen potentiële partner (gebruik hiervoor bijvoorbeeld je uitgebreide samenvatting).


De eerste persoon die je aanneemt bepaald de sfeer voor je bedrijfscultuur (de gedeelde visie, normen en waarden die door je werknemers worden gedeeld), zelfs als je nog geen volledig team aan hebt genomen. Een dergelijke vooruitziende blik kan het toekomstige succes van je bedrijf bepalen, omdat het ervoor zorgt dat iedereen in je team op één lijn ligt.


07. Bouw je netwerk op

Als entrepreneur ben je nooit eenzaam, zelfs als je ervoor kiest om geen partners aan te nemen. Je hebt altijd deskundige en ervaren mentoren nodig om je markt beter te begrijpen, kansen te benutten en kostbare fouten te voorkomen.


Om dit te bereiken, is het noodzakelijk om relevante netwerkevenementen, conferenties, beurzen en exposities bij te wonen. Je kunt ook je eigen netwerkevenementen organiseren of een online forum-community creëren.


08. Plan je financiën

Het plannen van je bedrijfsfinanciën is misschien niet het meest leuke aspect van het ondernemerschap, maar het is wel verplicht. Probeer daarom een goed beeld te krijgen van de kosten van het starten van je bedrijf. Hoeveel denk je ongeveer nodig te hebben? Doorloop de kosten van materialen en productie, voorraden en indien nodig het aannemen van personeel, het huren van kantoorruimte, etc.


Als beginner moet je waarschijnlijk om hulp vragen, dus zorg ervoor dat je je uitgaven zo laag mogelijk houdt om jezelf wat financiële ruimte te geven voor extern advies. Heb je eenmaal een goed idee van hoeveel financiering je nodig hebt? Check dan je financiële situatie. Hoeveel ga je zelf investeren? Als je op zoek gaat naar investeerders, zal het inzetten van een deel van je eigen geld ervoor zorgen dat zij eerder bereid zijn om je te ondersteunen.


Zodra je het geld bij elkaar hebt, volgt het openen van een speciale bankrekening om je winsten en uitgaven bij te houden. Dit stroomlijnt de boekhouding en geeft je nuttige inzichten om je bedrijfsgroei te kunnen plannen.


09. Ontwikkel een sterk merk

Net zoals Spotify de kleuren levendig groen en zwart gebruikt om zich te onderscheiden, en Dove de subtiele slogan 'Let's change beauty' hanteert, heeft jouw bedrijf ook een consistente merkidentiteit nodig. Na verloop van tijd zorgt dit namelijk voor herkenning en bouwt het vertrouwen op bij je klanten. Een merkidentiteit (ook wel branding genoemd) omvat je kernwaarden, taal, medewerkers en klanten, maar ook je merkkleuren, lettertype, logo en meer.


Implementeer je merkidentiteit in al je merkkanalen en -middelen, beginnend met je bedrijfswebsite. Zie je website als het online platform van je merk!


10. Creëer waarde in je markt

Nu je je product of dienst getest hebt, een sterk netwerk hebt opgebouwd en je merkidentiteit hebt bepaald, is het tijd om te beslissen hoe je jezelf op de markt wilt brengen.


Of het nu is door regelmatig relevante 'thought leadership' te publiceren op social media, of een elevator pitch te houden die laat zien waarom jouw aanbod je concurrenten verslaat: een duidelijke, gedefinieerde 'go-to-market'-boodschap zal je klanten helpen begrijpen waarom ze juist jouw merk moeten verkiezen boven een ander.


Ben je er klaar voor om een entrepreneur te worden?


Je hebt ondertussen niet alleen antwoord op de vraag: 'Wat is een entrepreneur?', maar je weet ook dat het starten van een bedrijf meer vergt dan het hebben van een goed bedrijfsidee.


Niet alle ondernemers slagen in hun missie. Omdat ondernemerschap een super competitieve en complexe praktijk is, is het dan ook een must om goed met ups en downs om te kunnen gaan.


Hoewel werken voor jezelf bevredigend kan zijn, is het vaak ook ongelooflijk stressvol. Je bouwt een leven rond je bedrijf op, waardoor de balans tussen werk en privé mogelijk onder druk komt te staan. En niet alleen dat: je hebt zowel emotionele als financiële ondersteuningssystemen nodig om op het juiste pad te blijven.


Nog niet afgeschrikt? Hier volgen vijf signalen die laten zien dat je er helemaal klaar voor bent om het begrip entrepreneur zelf betekenis te geven:


01. Leer omgaan met afwijzing

Ongeveer 20% van de nieuwe bedrijven falen al in het eerste jaar. Als entrepreneur zijnde is een van de eerste dingen die je moet leren dan ook hoe je met afwijzing om gaat.


Of je nu een 'nee' hoort van een potentiële investeerder, klant of uitgever: met de juiste houding ten opzichte van afwijzing kom je een heel eind. Neem bijvoorbeeld J.K. Rowling. De romanschrijver van Harry Potter is altijd duidelijk geweest over haar eigen hobbelige weg om miljardair te worden. In 2016 tweette ze twee afwijzingsbrieven die ze ontving, waarin ze haar fans verklaarde dat deze juist een inspiratie waren om door te gaan.


Een andere goede manier om met afwijzing om te gaan is door een stapje terug te doen en je te concentreren op zelfzorg, volgens Dr. Leslie Becker-Phelps (auteur, psycholoog en spreker):


"Build the Resilience You Need to Get Back Up When Life Knocks You Down".

Zelfzorg beoefenen, legt Becker-Phelps uit, kan van alles zijn: mediteren, hardlopen of zelfs naar muziek luisteren. Denk aan rituelen die je kalmeren, waardoor je weer in balans komt.


02. Zorg voor een gestage geldstroom

Een van de meest voorkomende uitdagingen voor kleine bedrijven is een gebrek aan kapitaal en cashflow, volgens een recent onderzoek van Guidant Financial. In een vroeg stadium kan het hebben van een stabiele financieringsbron besparingen op zowel persoonlijk- als op gezinsvlak opleveren.


Moet je het buiten je directe omgeving zoeken? Dan kun je ook een openbare of particuliere lening voor kleine bedrijven of zakelijke creditcards aanvragen, of je kredietlimiet bij de bank verlengen. Afgezien van een gestage inkomstenstroom, is het daarnaast belangrijk om te zorgen voor een kleine winst om je ​​bedrijf te laten groeien zodra het is gelanceerd. Door uitgebreid marktonderzoek te doen naar je bedrijfsidee kun je bepalen of er daadwerkelijk vraag is naar je product of dienst, en hoe groot je potentiële klantenbestand is.


03. Zoek een mentor

Uit een peiling van Kabbage, een wereldwijd platform voor financiële diensten voor kleine bedrijven, bleek dat 92% van de eigenaren van kleine bedrijven het erover eens is dat mentoren een directe invloed hebben op de groei en het voortbestaan ​​van hun bedrijf.


Door goed mentorschap verwerf je niet alleen wijsheid, begeleiding en perspectief, maar ook alle noodzakelijke vaardigheden voor professionele groei, zoals communicatie en zelfbewustzijn.


04. Ben gepassioneerd over je idee

Een paar van de rijkste bedrijven tot nu toe, Venmo, Instagram, Uber en WhatsApp, begonnen als entrepreneur tijdens een economische crisis. Maar hun oprichters waren vastberaden en veerkrachtig in het nastreven van innovatie en creativiteit. Onthoud dus altijd: gepassioneerd zijn in wat je doet kan je helpen gemotiveerd te blijven, zelfs als er veel op het spel staat!


05. Wees comfortabel genoeg om risico's te nemen

Het nemen van risico's speelt een grote rol als het gaat om het worden van een entrepreneur. Zonder risico's zouden vele bedrijfsleiders misschien niet zo ver zijn gekomen.


Maak je klaar om je op je gemak te voelen met onzekerheid en stap uit je comfortzone. Sommige risico's waarmee je te maken kunt krijgen zijn onder andere:

 • Het verlaten van een fulltime baan en een vast salaris

 • Minder tijd hebben voor met vrienden en familie, maar ook slaap en vrije tijd opofferen

 • Je persoonlijke financiën gebruiken zonder garantie dat je een rendement op je investering zult zien

 • Een verkeerde inschatting maken over het succes dat je product- of dienst zal hebben

Dat gezegd hebbende: als je er nog niet helemaal klaar voor bent om je plan uit te voeren, kun je het beter rustig aan doen. Begin met het maken van kleine aanpassingen en leer jezelf in de loop van tijd succesvolle gewoonten aan. Als de passie er is, dan komt jouw tijd hoe dan ook!Bron: Wix.com I Marijne VerhoefHozzászólások


bottom of page