top of page

Wat is webhosting? Alles wat je moet weten over het hosten van je website


Wat is webhosting?

Wanneer het gaat over het maken van een website en vervolgens ook de lancering daarvan op het wereldwijde web, is veilige en betrouwbare hosting een must. Heb je al een hostingpartner gekozen? Zo niet, doe dat dan snel, anders kun je je site niet eens lanceren.


Maar los daarvan is een betrouwbare hostingpartner erg belangrijk om te voorkomen dat je website kwetsbaar is (virusaanvallen, serverdowntime, et cetera) en je siteprestaties (mogelijk) ondermaats. Maar wat is hosting eigenlijk precies? Webhosting is het proces waarmee je website, inclusief content en bestanden (evenals de code en afbeeldingen), op internet wordt afgeleverd. Wanneer gebruikers toegang tot je website willen hebben, doen ze een verzoek aan de server door een URL in hun browser te typen. De browser stuurt het verzoek vervolgens naar de server, die de benodigde bestanden en code terugstuurt om de gevraagde website weer te geven.


Om te begrijpen hoe essentieel veilige webhosting is voor het maken van een website, gaan we in dit artikel kijken naar de belangrijkste soorten webhosting waar jij als gebruiker uit kunt kiezen. We zullen ook het verschil tussen webhosting en domeinnamen uitleggen, en handige webhosting tips bieden. Zo weet jij straks precies wat je moet doen!


Wat is webhosting?


Om even iets dieper in te gaan op het begrip: webhosting is de opslag van en levering aan een internetbrowser van de bestanden, elementen en content van jouw site.


Wanneer een gebruiker jouw domeinnaam intypt, wordt deze vertaald in een reeks specifieke IP-nummers (beter bekend als het IP-adres van je website), die deze verbindt met de server waarop je site wordt gehost. De server levert vervolgens de content van je website aan de gebruiker, in lijn met zijn verzoek, waarop hij je homepage (of een andere gewenste pagina, afhankelijk van de ingetypte url) te zien krijgen.


Verbeterde siteprestaties

Je kunt webhosting een beetje vergelijken met het huren van een opslagruimte. Binnenin worden alle elementen en bestanden van je website opgeslagen. Waar en hoe je website wordt gehost, heeft invloed op de siteprestaties. Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat de webhostingservice die je kiest veilig en betrouwbaar is. Wanneer een server het verzoek om een website ​​weer te geven niet kan voltooien (ook wel server-downtime genoemd), kan het voor gebruikers moeilijk (zelfs onmogelijk) zijn om toegang te krijgen tot je website. Je kunt je wel voorstellen dat dit je terugkerende gebruikers, conversies en verkopen kan kosten.


De belangrijkste soorten webhosting


De vraag 'Wat is hosting' is nu zo goed als beantwoord. Maar er is natuurlijk meer. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende hoofdtypen webhosting. Welk type je voor jouw website moet kiezen, hangt af van de grootte en verwachte bezoekersaantallen, evenals je toekomstige behoefte op het gebied van schaalbaarheid.


Om je een idee te geven, hebben we hieronder een aantal van de meest populaire soorten hosting opgenomen. Ook geven we je praktische voorbeelden van elk type hosting.


Gedeelde hosting

Shared hosting, of gedeelde hosting, is een vorm van webhosting waarbij meerdere sites één fysieke server delen. Als je een nieuwe, kleine website hebt met weinig verkeer, is shared hosting een goed startpunt. Dit is bovendien het goedkoopste type hosting dat beschikbaar is. Maar juich niet te vroeg: er zitten ook nadelen aan shared hosting. Gedeelde servers zijn niet altijd in staat om plotselinge verkeerspieken op te vangen. Voor een eCommerce website die gevoelig is voor pieken in het verkeer, is dit type hosting daarom niet de beste optie. Zo'n website heeft een hostingtype nodig dat grotere verkeersvolumes aankan, zonder onderbreking.


Zelfs als je geen site beheert die een plotselinge toename van het verkeer laat zien, kan je website in het geval je zou kiezen voor gedeelde hosting uiteindelijk ook worden beïnvloed door serverdowntime. Het kan namelijk net zo makkelijk gebeuren als andere websites op dezelfde server wel die genoemde verkeerspieken hebben.



Wat is webhosting

VPS-hosting

VPS-hosting verwijst naar één fysieke server, opgedeeld in meerdere server-units. Elk van deze eenheden host een afzonderlijke website en behandelt dan ook alleen de verkeersverzoeken voor díe site. Een van de voordelen van VPS-hosting is dat het maatwerk mogelijk maakt: je kunt jouw deel van de server configureren zoals jij dat wilt.


Met VPS-hosting komt echter ook de behoefte aan een zekere mate van serverbeheer, wat het kostenplaatje een ander aanzicht geeft (lees: het wordt duurder). Bovendien is je eigen website kwetsbaar voor verkeerspieken, aangezien je met dit type hosting nog steeds één server deelt met meerdere sites.


Cloudhosting

Ooit 'the new kid on the block', tegenwoordig razend populair. Cloudhosting maakt gebruik van meerdere virtuele servers die vanuit de cloud draaien. Cloudhosting is een van de meest betrouwbare vormen van hosting die er zijn, om meerdere redenen:


Je hebt altijd een back-up

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van meerdere cloudservers is, dat als de ene server het te druk heeft met verkeersverzoeken, een andere het kan oppakken en afhandelen. Hierdoor kunnen de servers effectief reageren op een plotselinge verkeerstoename, zonder de prestaties van de website negatief te beïnvloeden. Daarom is cloudhosting de beste keuze voor drukbezochte websites, die zich geen plotselinge of langdurige downtime kunnen veroorloven.


Meerdere geografische locaties

Cloudhosting is ook de beste optie voor sites met veel internationaal verkeer. Virtuele servers en CDN's (Content Delivery Networks), kunnen op meerdere geografische locaties worden geplaatst. Dit betekent dat wanneer een gebruiker een domeinnaam invoert voor een specifieke website, deze wordt geleverd vanaf een virtuele server in dezelfde regio als die gebruiker. Dit heeft een positieve invloed op de verbeterde laadtijd en snelheid van pagina's, wat op zijn beurt weer zorgt voor een consistente gebruikerservaring op meerdere locaties.


Schaalbaarheid

Maar waar cloudhosting écht tot zijn recht komt, is op het gebied van schaalbaarheid. Het is de perfecte oplossing voor sites die meer verkeer willen genereren. Het kan toenemend verkeer naar websites namelijk prima aan, zonder dat de prestaties daarna afnemen. In het verleden waren de kosten van cloudhosting nog een probleem, maar dit is gelukkig veranderd. Tegenwoordig bieden veel websitebouwers, waaronder Wix, gratis cloudhosting bij elke gemaakte site.


Wix webhosting

Dedicated hosting

Dedicated (toegewijde) hosting is hosting waarbij een site wordt gehost op één enkele server. Dit is vaak en de eerste keus voor grote websites met duizenden gebruikers per dag. Deze vorm van webhosting is bijna hetzelfde als het hebben van een eigen server op locatie, en omvat meestal volledige beheerdiensten.


Naast het verwerken van grote hoeveelheden verkeer, is het belangrijkste voordeel van dedicated webhosting dat je volledige controle hebt over hoe de server is geconfigureerd en welke besturingssoftware deze gebruikt. Aan de andere kant is dedicated hosting duur. Het vereist bovendien intensief beheer en onderhoud. Het betekent ook dat eventuele problemen met je specifieke server je site zullen beïnvloeden totdat ze zijn opgelost. Dit is een nadeel ten opzichte van bijvoorbeeld cloudhosting, waarmee je meer flexibiliteit hebt.


Reseller-hosting

Deze vorm van hosting wordt meer gebruikt als inkomstenbron dan als type hosting, en is uniek in zijn soort. Het vindt plaats wanneer een website-eigenaar serverruimte koopt, slechts een deel ervan gebruikt, en de rest vervolgens verhuurt aan een andere website. De motivatie hiervoor? Meestal het verkrijgen van inkomsten, en in sommige gevallen het gebruik van ongebruikte serverruimte.


Reseller-hosting heeft veel van dezelfde uitdagingen als shared hosting. Het betekent namelijk dat opslag en bandbreedte moeten worden verdeeld over meerdere sites op één server.


Managed hosting

Managed hosting is geen specifiek type hosting op zich, maar verwijst naar een dienst die wordt geleverd aan degenen die kiezen voor cloud-, dedicated, of VPS-hosting. De service omvat alle installatie, configuratie, probleemoplossing en algemeen beheer van de server en het hostingarrangement.


Deze vorm van hosting is geweldig voor het bieden van een uitgebreide service, inclusief gegevensback-up en volledig server- en softwarebeheer. Voor website-eigenaren betekent dit vaak gemoedsrust wat betreft de beveiliging en prestaties van hun site. Veel webhostingproviders, waaronder Wix, nemen managed hosting op als onderdeel van hun service, ongeacht het type hosting (cloud, dedicated, of VPS) waar klanten voor kiezen.


Webhosting versus domeinnaam


We kunnen ons voorstellen dat je wellicht een beetje in de war bent. Want wat is nu het verschil tussen hosting en een domeinnaam? Zijn dit niet twee dezelfde dingen? Nee dus. Webhosting en domeinnamen zijn twee afzonderlijke entiteiten, die samenwerken om je website aan gebruikers te leveren.


Terwijl webhosting zich bezighoudt met waar en hoe een website online wordt opgeslagen en geleverd, is een domeinnaam het online adres van die website. Een domeinnaam is essentieel voor bezoekers om je site te vinden. Het is namelijk de trigger die je server ertoe aanzet om content aan hen te leveren. Zowel webhosting als domeinnamen zijn nodig om een ​​website te laten maken. En hoewel beide afzonderlijk kunnen worden gekocht, geven veel mensen de voorkeur aan een tool voor het maken van websites zoals Wix. Hier is gratis cloudhosting namelijk standaard, en bovendien kun je een aangepaste domeinnaam maken met dezelfde service.


Essentiële webhostingfuncties


We gaan verder met een aantal webhosting tips die je kunnen helpen met het vinden van het beste hostingtype voor jouw site. Er zijn enkele essentiële kenmerken waaraan een betrouwbaar webhostingplatform idealiter zou moeten voldoen.


Ruimte voor groei

Het belangrijkste is dat de webhosting die je kiest kan meegroeien met je site. Naarmate je site groeit, zowel qua content als verkeer, heb je namelijk meer opslagruimte en bandbreedte nodig. Zorg ervoor dat je webhostingservice deze groei kan opvangen, anders kunnen de prestaties en functionaliteit van je site eronder lijden.


Schaalbaarheid

Het wordt daarnaast steeds belangrijker dat je webhost automatisch kan schalen. Wat betekent dit? Hiervoor gaan we even terug naar ons eCommerce voorbeeld. Online winkels zijn gevoeliger voor seizoensgebonden verkeerspieken. Dit zet servers onder druk en kan ertoe leiden dat websites offline gaan, waardoor verkopen voor je bedrijf (op de misschien wel drukste dag van het jaar) uitblijven. Met een webhostingservice die hosting automatisch schaalt, zoals Wix, zal het altijd stabiel en betrouwbaar zijn, ongeacht hoe druk het op je site of server is. Je hoeft hier zelfs amper nog over na te denken!


01. Beveiliging

Wat is webhosting zonder een goede beveiliging? Elk individu of bedrijf moet kennis hebben van de basisprincipes van cyberbeveiliging. Aanvallen op websites via servers, waaronder DDoS-aanvallen (distributed denial-of-service), zijn namelijk verwoestend en moeilijk te herstellen. Je hebt niet alleen de garantie nodig dat je webhosting veilig genoeg is om de content van je site te beschermen, maar ook die van de gegevens en privacy van je gebruikers.


Bij Wix omvat gratis webhosting 24/7 beveiligingsmonitoring, evenals HTTPS- en SSL-certificaatbescherming. Gecombineerd met uitgebreide hackertests en specifieke DDoS-bescherming, kun je er zeker van zijn dat je site veilig is voor bedreigingen op serverniveau.


Alle Wix-sites worden daarnaast beschermd door Transport Layer Security (TLS), die de communicatie tussen je browser en Wix-servers beveiligt. Dit verkleind het risico van beveiligingsinbreuken en beschermt je website tegen serverdowntime.


02. Serverbetrouwbaarheid

Serverbetrouwbaarheid is essentieel voor je website en uiteindelijk voor een soepele bedrijfsvoering. Dit omdat downtime een nadelige invloed kan hebben op de prestaties en de bruikbaarheid van je site. Dat heeft op zijn beurt weer invloed op de positie in zoekmachines, en kan bovendien leiden tot boetes. Het kan er tevens voor zorgen dat je site niet goed functioneert, zodat het voor gebruikers moeilijk wordt om verkopen of andere call-to-actions te voltooien.


Kies voor een hoge uptime

Om bovenstaande problemen te voorkomen, is het belangrijk om een webhostingservice te kiezen met een hoge uptime (die van Wix is 99,9%), die ervoor zorgt dat je site altijd online en toegankelijk is. Jouw hostingprovider moet in staat zijn om wereldwijd verkeer te verwerken (met lokaal geplaatste servers en CDN's) voor optimale prestaties. Beter nog: je webhost moet proactief zijn in het bewaken van het verkeer en in staat zijn om pieken of storingen te voorkomen die een specifieke server kunnen treffen. Constante monitoring van de functionaliteit van servers is dus een cruciaal onderdeel van de betrouwbaarheid van je host.


In december 2021 leidde een storing van AWS (Amazon Server) ertoe dat servers en de daarop gehoste sites in een groot deel van de oostkust van de VS uitvielen. Ondanks het feit dat servers in dezelfde regio draaien en veel sites afhankelijk zijn van AWS-services, ging geen enkele Wix-site uit de lucht!


03. Hosting van domeinnamen

Hoewel er over het algemeen geen problemen zijn met het sourcen van webhosting en de domeinnaam van verschillende providers, kun je deze twee het beste combineren. Veel websitebouwers bieden deze diensten samen aan, waardoor ze direct gekoppeld kunnen worden zonder extra gedoe.


Een Wix-premiumpakket komt bijvoorbeeld met een gratis domeinnaam voor je site, zodat je aan je personal branding kunt beginnen met een professionele, aangepaste domeinnaam. Komen je domein- en webhostingservices van verschillende providers? Neem dan contact op met de webhost voor instructies over hoe je deze twee kunt verbinden. Met Wix zijn er verschillende eenvoudige stappen om te ondernemen, om een ​​bestaande domeinnaam over te zetten naar je nieuwe website. Heb je hulp nodig met het instllen van je domeinnaam neem dan contact op met het team van Yonglo.


04. Schaalbare bandbreedte en opslag

Bandbreedte verwijst naar het aantal bytes dat nodig is om een ​​site van de webhost naar gebruikers over te dragen. Bij het kiezen van een webhostingprovider is het dus belangrijk om te weten wat je opslag- en bandbreedtevereisten zijn.


Ga je een website maken met veel content? Dan heb je misschien meer opslagruimte en bandbreedte nodig dan in eerste instantie wordt geboden door je webhost. Sites met een grote hoeveelheid video's en afbeeldingen zijn goede voorbeelden. Sommige webhostingplannen stellen een limiet aan de bandbreedte. En zodra je deze bereikt, kunnen je verkeersaantallen worden beperkt.


Met dit in gedachten kun je weloverwogen een websitebouwer kiezen om de schaalbaarheid van je site te garanderen, hoe groot deze ook wordt. Als je bijvoorbeeld een site laat bouwen met Wix, maak je automatisch gebruik van gratis webhosting met 500 MB cloudopslag en 500 MB bandbreedte. Upgrade je naar een premiumpakket? Dan verhoog je je opslagcapaciteit tot maar liefst 50 GB, met onbeperkte bandbreedte.


05. Serviceondersteuning

Tenzij je een technische wizard bent, hoeft je niet veel te doen om je webhosting te onderhouden of te beheren, behalve kiezen voor een veilige en betrouwbare optie. De beste websitebouwer zal dit allemaal voor je beheren.


06. Gelinkte e-mailaccounts

Naast veiligheid en betrouwbaarheid is het ook goed om te kiezen voor een webhost waarmee je je site kunt combineren met je bedrijfsbeheer. Denk hierbij aan hostingdiensten, een domeinnaam en gekoppelde e-mailaccounts, die allemaal hetzelfde adres delen. Niets brengt je bedrijf op een hoger niveau dan de afstemming van al je online activa. Als het gaat om het bouwen van een website, worden gekoppelde, op maat gemaakte e-mailaccounts een essentieel kenmerk van webhosting, naast het genereren van domeinnamen.


Kosten webhosting


De kosten voor webhosting variëren van provider tot provider. Ze zijn immers afhankelijk van het type hosting dat je kiest. Bij veel webhostingproviders geldt: hoe meer je betaalt, hoe meer functies je ontgrendelt. Dit is iets om te overwegen bij het kiezen van een type hosting en provider, aangezien de goedkoopste optie niet altijd de beste is.


Sommige gedeelde webhostingplannen beginnen bijvoorbeeld al vanaf 1 euro per maand, hoewel deze lage prijs doorgaans gepaard gaat met een meerjarig verbintenisplan. Lage maandelijkse kosten betekenen echter vaak dat je geen toegang hebt tot bepaalde diensten, zoals gegevensback-up. Hiervoor worden mogelijk extra kosten in rekening gebracht. Hoe exclusiever het type hosting, hoe duurder het wordt. Dedicated hostingplannen kunnen tot enkele honderden euro's per maand kosten. Maar gratis webhosting is tegenwoordig een integraal onderdeel van veel tools voor het maken van websites, en is ook absoluut een prima optie.


Hoe een website te hosten


Nu we je antwoord hebben gegeven op de vraag 'Wat is hosting en welke soorten hosting zijn er?', volgen hier vier simpele stappen om zelf mee aan de slag te gaan:

01. Onderzoek de beschikbare soorten hosting

02. Kies het juiste type hosting voor je website

03. Selecteer je hostingplatform of provider (In 2021 werd Wix uitgeroepen tot 's werelds op twee na beste webhostingprovider)

04. Bepaal en koppel je domeinnaam


Nu is het tijd voor jou om zelf op onderzoek uit te gaan. Onthoud: het belang van een goede webhost is essentieel voor de groei en de prestaties van je website. Succes!



Bron: Wix
















bottom of page