Online marketing kan de beste vriend van iedere ondernemer zijn, mits je het goed uitvoert. Wil je je bedrijf online brengen? Dan hebt je een krachtige digitale marketingstrategie nodig die je merkboodschap perfect vertegenwoordigd en via verschillende kanalen promoot. Een van de meest effectieve manieren om dat te doen, is door een simpel maar doeltreffende website te maken, ofwel: een landingspagina.
Een landingspagina is een essentiële pagina om je merk te promoten en heeft een enorme kracht om conversies te stimuleren. Door een landingspagina bouwer te gebruiken om je pagina's te ontwerpen en aan te passen, kun je je publiek nauwkeurig targeten en hen smoothly door de verkooptrechter leiden.
In dit artikel gaan we verder in op de vraag: 'Wat is een landingspagina'?, leggen we uit hoe je een landingspagina maakt en bieden we een aantal best practices voor het ontwerpen van je eigen perfecte landingspagina. Daar gaan we!
Wat is een Wix landingspagina?
Landingspagina betekenis:
Een landingspagina is de bestemming voor mensen die meer willen weten over je bedrijf na het zien van je online marketing- of reclamecampagne. Het is een op zichzelf staande webpagina die gebruikers verleidt om te klikken op een strategische call-to-action (CTA), zoals 'Aan de slag', 'Inschrijven' of 'Nu kopen'.
Wat moet een goede landingspagina bevatten?
Een goede landingspagina bevat, naast een duidelijke en gerichte call-to-action, weinig afleiding en op maat gemaakte content die aansluit bij de intentie en interesse van de bezoeker. Dit type pagina's richten zich op één enkel doel, meestal het maken van conversie of het genereren van potentiële klanten. Dit alles maakt ze super effectief omdat het de kosten van het verwerven van klanten en het doen van verkopen verlaagd.
Het concept van landingspagina's gaat terug tot de dagen van 'direct response'- marketingcampagnes, waarbij marketeers gericht verkeer naar specifieke pagina's stuurden om de conversie te maximaliseren. Sindsdien zijn landingspagina's geëvolueerd van traditionele printadvertenties naar digitale marketingcampagnes. En tegenwoordig gebruiken bedrijven ze in al hun digitale marketingkanalen.
Wat is het verschil tussen een homepage en een landingspagina?
Om een goed antwoord te krijgen op de vraag: 'Wat is een landingspagina'?, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen landingspagina's en websites.
Het belangrijkste onderscheid tussen de homepage van een website en een landingspagina, is dat de laatste specifiek is en een homepage multifunctioneel. De content van een homepage is introducerend en heeft verschillende doelen, terwijl een landingspagina informatie verstrekt die is afgestemd op het gewenste doel.
Om deze redenen bevat een homepage vaak veel links, terwijl landingspagina's doorgaans slechts één link bevatten, om bezoekers gericht te houden op de primaire CTA. Daarom bieden landingspagina's bezoekers slechts twee opties: converteren of de pagina verlaten.
Soorten landingspagina's
De landingspagina betekenis is inmiddels hopelijk duidelijk. Maar hoe maak je een landingspagina en hoe weet je welk type landingspagina bij je bedrijf past? Voor je aan de slag gaat met het praktische gedeelte is het goed om eerst je doelstellingen te bepalen. Wil je contactgegevens verzamelen voor potentiële klanten? Bied je een unieke verkoop aan? Of is het je doel om RSVP's te verzamelen voor een evenement?
Als je je rechtstreeks op dit doel richt, kun je een nauwkeurige en gerichte landingspagina maken. Voor de nodige inspiratie hebben we de hieronder meest voorkomende soorten landingspagina's voor je op een rijtje gezet:
Long-form landingspagina Zoals de naam al aangeeft, is een 'long form' landingspagina het langste type landingspagina dat er bestaat. Deze pagina bevat een grote hoeveelheid content, waaronder uitgebreide product- of dienstinformatie en beeldmateriaal dat de waarde van het product of de dienst benadrukt. Om deze reden kunnen long-form landingspagina's aantrekkelijk zijn voor zoekoptimalisatie.
Product landingspagina Heb je een specifiek product hebt dat je onder de aandacht wilt brengen? Overweeg dan om een product landingspagina te maken. Je kunt deze gebruiken om dieper in te gaan op de functionaliteit, kenmerken en voordelen van het product.
Landingspagina voor evenementen Als je een evenement organiseert is het een goed idee om een landingspagina voor evenementen te maken, om het promoten van je evenement te vergemakkelijken. Het is een handige manier voor geïnteresseerden om meer te weten te komen, te RSVP-en of tickets te kopen.
Landingspagina voor het genereren van leads Ook wel bekend als 'lead-capture'- pagina, genereert dit type pagina potentiële klanten door informatie over je publiek te verzamelen. Het bevat meestal een formulier waar bezoekers hun contactgegevens kunnen invullen. Landingspagina's voor het genereren van leads kunnen je helpen inzicht te krijgen in je potentiële klanten en hoe je hen kunt bereiken. Om gebruikers aan te moedigen hun gegevens in te voeren kun je een stimulans aanbieden, zoals een couponcode, een e-book, een webinar of exclusieve nieuwsbriefcontent. 'Squeeze-pagina's' zijn een ander voorbeeld van dit type landingspagina's.
Afmeldingslandingspagina Een afmeldingslandingspagina bied een laatste kans om klanten die zich hebben aangemeld voor je e-mailmarketing in de marketingtrechter te houden. Je kunt hen opties bieden om hun inschrijving aantrekkelijker te maken, zoals de mogelijkheid om de frequentie van de e-mails aan te passen, of hen eraan herinneren wat ze zullen verliezen als ze besluiten zich af te melden.
Coming soon landingspagina Een Coming soon landingspagina kan helpen enthousiasme op te wekken voor je aanstaande bedrijf. Overweeg om je geplande lanceringsdatum te vermelden en een 'Stel me op de hoogte'-formulier te maken, zodat bezoekers weten wanneer je website officieel live gaat.
Bedank landingspagina Omdat bedankpagina's verschijnen nadat een klant een actie heeft uitgevoerd (zoals het doen van een aankoop of het delen van contactgegevens), kunnen ze effectief zijn in het voeden van potentiële klanten en het behouden van bestaande klanten. "Je kunt een bedank landingspagina gebruiken om een extra trechter te creëren door klanten een andere stimulans aan te bieden," aldus Jane Musatova, een product-marketingmanager van Wix met veel ervaring met landingspagina's.
Click-through landingspagina Dit type landingspagina's bevat meestal een CTA die bezoekers rechtstreeks naar de kassa stuurt en hen aanzet tot kopen of inschrijven. eCommerce of SaaS-websites die gericht zijn op onmiddellijke verkoop gebruiken bijvoorbeeld vaak click-through landingspagina's.
Wat is het doel van een landingspagina?
Landingspagina's bieden een enorm groeipotentieel voor je bedrijf en kunnen deze helpen te blijven bloeien. Neem ze dus absoluut op in je marketingstrategieën en profiteer van de volgende voordelen:
01. Ze verbeteren je conversiepercentage
Zoals eerder vermeld, richten landingspagina's zich op één enkel doel en 'dwingen' ze je bezoekers tot actie. Zo brengen ze mensen verder in de marketingtrechter: van anonieme bezoekers naar potentiële- en uiteindelijk (hopelijk) betalende klanten.
02. Ze geven informatie over je publiek
Als je een inschrijvingsformulier op je landingspagina opneemt, kun je informatie vragen over de demografische gegevens van je publiek om een beter inzicht te krijgen in je doelgroep.
Bovendien zeggen de kanalen die wel of niet werken voor de promotie van je landingspagina veel over de interesses en gewoonten van je potentiële klanten. Je kunt deze informatie gebruiken om je doelgerichtheid en marketingstrategie te optimaliseren.
03. Ze verhogen je merkbekendheid
Een aantrekkelijke, goede landingspagina brengt de professionaliteit, waarde en aantrekkingskracht van je merk over. Landingspagina's kunnen niet alleen direct potentiële klanten converteren, maar je tevens helpen je merk te versterken, door het bestaan ervan simpelweg bekend te maken. En hoe meer mensen je kennen, hoe beter het is voor je bedrijf!
04. Ze zijn meetbaar
Door de statistieken van landingspagina's te analyseren, zoals conversies, bouncepercentage, paginabezoeken en verkeersbronnen, kun je zien hoe een bepaalde marketingcampagne presteert.
Bekijk waar het verkeer vandaan komt (bijvoorbeeld van een betaalde post of een e-mailmarketingcampagne) om te bepalen welke marketingmiddelen het meest effectief zijn.
Hoe ziet een goede landingspagina eruit?
Om een goede landingspagina te definiëren kunnen we het beste eerst de basiselementen van het ontwerp van landingspagina's doornemen, zodat je precies weet wat je moet opnemen. Hier komen ze:
Beelden
Je hebt minder dan 20 seconden om je publiek te overtuigen lang genoeg te blijven om iets van je landingspagina te leren. En je design is het beste middel om dat te doen. Afbeeldingen of video's voegen context toe en maken je pagina aantrekkelijker.
Koppen
Omdat klanten meestal eerst door landingspagina's bladeren, lezen ze misschien alleen de koppen voordat ze beslissen of ze op je CTA willen reageren. Maak je koppen daarom direct, verleidelijk en kort.
Een sterke en duidelijke kop trekt meteen de aandacht van de gebruiker en communiceert je voorstel. Dit is het meest uitdagende deel van het bouwen van je landingspagina; je moet hen namelijk in drie tot zeven woorden overtuigen van het feit dat dat je aanbod waarde biedt.
Beschrijving
Zorg voor een beknopte en duidelijke beschrijving die je product of dienst uitlegt en hoe deze waardevol kan zijn voor je gebruiker.
CTA's
Calls-to-actions (CTA's) zijn de aanwijzingen die je gebruikt om lezers aan te moedigen een specifieke actie te ondernemen. Ze bevatten meestal twee tot vier woorden. Goede voorbeelden zijn: 'Nu abonneren', 'Start je gratis proefperiode', 'Meer informatie' en 'Een demo aanvragen'.
Samenvatting van de voordelen
Dit moet het meest gedetailleerde gedeelte van je landingspagina worden. In de samenvatting kun je informatie verstrekken aan geïnteresseerde lezers die meer willen weten. Houd de samenvatting echter eenvoudig. Gebruik de ruimte bijvoorbeeld om de specifieke voordelen van de CTA-knop te benadrukken, in plaats van te veel in detail te treden.
'Social proof'
Verwacht niet dat lezers je op je woord geloven. Zet daarom beoordelingen en prijzen op je landingspagina op om lezers te bewijzen dat wat je beweert waar is, en dat klanten daadwerkelijk kunnen profiteren van de aangeprezen functies.
Slotverklaring
De lezers die het tot onderaan je pagina redden zijn waarschijnlijk geïnteresseerd in je aanbod, dus de slotverklaring moet hen het laatste zetje geven om op die CTA-knop te drukken. Deze verklaring hoeft niet uitgebreid te zijn; een sterke kop en een krachtige CTA volstaan prima.
Best practices voor landingspagina's
Houd bij het ontwikkelen van je campagne rekening met de volgende praktische tips voor landingspagina's om de meest effectieve voor jouw bedrijf te maken:
01. Voer A/B-tests uit
Met landingspagina's kun je experimenteren. Dit kan leiden tot betere gebruikerservaringen en hogere conversiepercentages. Door het uitvoeren van A/B-tests kun je koppen, indelingen, ontwerpen en CTA's testen om te zien wat het beste werkt.
Gebruik bijvoorbeeld een A/B-test om te bepalen of je CTA-knop de tekst: 'Nu kopen' of juist: 'Aan de slag' zou moeten bevatten, op basis van welke knop het hoogste conversiepercentage heeft.
Tip: Informeer by Yonglo naar de mogelijkheden
02. Minimaliseer de navigatie
Verwijder zoveel mogelijk links om een recht pad van je landingspagina naar de gewenste actie te creëren. Je kunt zelfs de navigatiebalk verwijderen indien nodig. Idealiter is je CTA-knop de enige link; alle andere links die op de pagina staan mogen zo weinig mogelijk ruimte innemen.
03. Maximaliseer de leesbaarheid
Lange stukken tekst kunnen je bezoekers snel vervelen, overweldigen en afleiden. Door je tekst kort en bondig te maken, trek je meteen de aandacht van je publiek.
Elk woord moet een heel specifiek doel dienen en de ogen van je bezoekers direct naar de CTA leiden. Wordt hier echter niet té creatief met je content, dit kun je beter bewaren voor je blog.
04. Zorg voor consistentie
Om verwarring in navigatie te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de content van je marketingmateriaal overeenkomt met die van je landingspagina. Laat de SEO-kop voor je landingspagina bijvoorbeeld overeenkomen met de kop die boven de vouw verschijnt.
Bovendien moeten de branding en opmaak van je landingspagina resoneren met de homepage van je website. Dit zorgt ervoor dat je publiek soepel en met minimale afleiding door je marketingtrechter kan navigeren.
05. Laat je CTA opvallen
Je landingspagina moet een opvallende CTA bevatten. Gebruik hiervoor duidelijke en directe taal en een CTA-knop die een visueel contrast vormt met de achtergrond. Plaats de CTA-knop bovendien meerdere keren op je landingspagina, zodat bezoekers er niet naar hoeven te zoeken.
06. Richt je op specifieke markten
Een effectieve en goede landingspagina richt zich op potentiële klanten in een specifieke fase van de marketingtrechter. Je wilt dat de content van de pagina aansluit bij de intentie van je publiek.
Zodra je leads hebt onderverdeeld kun je zelfs een paar versies van dezelfde landingspagina maken. Op deze manier kun je je nog beter richten op verschillende groepen potentiële klanten.
07. Vereenvoudig acties
Hoe eenvoudiger de actie die je van de lezers verwacht, hoe groter de kans dat ze daadwerkelijk actie ondernemen. Je zou zelfs kunnen overwegen om alleen naar e-mailadressen te vragen en later meer informatie te achterhalen.
08. Focus op de consument
De content van je landingspagina moet gericht zijn op de lezer en niet op je bedrijf. Dus in plaats van te praten over hoe geweldig je bedrijf is, kun je je beter richten op de manieren waarop je aanbod de klant ten goede kan komen.
09. Plaats belangrijke content boven de vouw*
Wees niet afhankelijk van bezoekers die moeten scrollen om te converteren. Plaats ten minste één CTA-knop boven de vouw, waar hij direct zichtbaar is. Daarnaast kun je andere belangrijke elementen van je landingspagina, zoals de afbeelding en de kop, boven de vouw plaatsen.
*'boven de vouw' verwijst naar het eerste gedeelte van een webpagina dat direct zichtbaar is zonder te scrollen.
10. Maak je landingspagina mobielvriendelijk
Zorg ervoor dat je landingspagina er niet alleen goed uitziet op desktop, maar zeker ook op mobiele apparaten van verschillende formaten. Daarnaast is het essentieel dat hij hij ook snel laadt. Een groot deel van je verkeer zal afkomstig zijn van mobiele apparaten. En deze bezoekers zijn minder geneigd om te converteren als de pagina er raar uitziet op hun kleinere scherm of als hij langzaam opent.
Hoe genereer je verkeer naar je landingspagina's?
Nu komt het leuke gedeelte: bezoekers naar je landingspagina leiden zodat ze kunnen converteren. En de grootste uitdaging hiervan is het creëren van een effectieve strategie, voor het aantrekken van verkeer naar de landingspagina zelf.
Het gebruik van andere digitale marketingpraktijken kan helpen om het verkeer naar je landingspagina te vergroten. Probeer een of meerdere van de volgende vier strategieën om je verkeer te laten groeien:
01. Social media
Als een van de meest prominente platforms om in contact te komen met je doelgroep, is het promoten van je landingspagina op social media een goede eerste zet. Of het nu op Facebook, LinkedIn, Twitter of Pinterest is; maak een aantrekkelijke post met een link naar je landingspagina. Op die manier rich je je op mensen die al geïnteresseerd zijn in je merk en kun je kwaliteitsverkeer genereren.
02. E-mailmarketing
E-mailmarketing blijft een van de meest effectieve methoden om verkeer naar je landingspagina te brengen. Zijn het onderwerp, de visuals, de lay-out en de copywriting van je e-mail allemaal goed doordacht? Dan krijgt je landingspagina een merkbare boost van inkomende bezoeken.
03. SEO
Het optimaliseren van je landingspagina's voor de zoekresultaten van Google zorgt ervoor dat de juiste mensen ze kunnen vinden.
Doe om te beginnen wat onderzoek naar welke zoekwoorden het beste bij je landingspagina passen, met behulp van SEO-tools zoals Ahrefs of Semrush. Heb je eenmaal besloten voor welk primair zoekwoord je de pagina wilt laten scoren? Verwerk deze dan waar mogelijk in je tekst, evenals in je SEO-titel en -beschrijving.
Maak gebruik van koppen en andere elementen
Een website maken met Wix betekent dat je je 'on-page' SEO kunt aanpassen, inclusief metatags, URL-slugs, canonieke tags en andere pagina-elementen. Koppen, bijvoorbeeld, verbeteren de leesbaarheid voor de gebruiker, maar dragen ook bij aan de HTML-taal die Google leest om de ranking van websites te bepalen.
Wanneer Google websitecontent scant, gebruikt het koppen om de informatie van een website of webpagina te helpen analyseren. Koppen zijn gerangschikt in een hiërarchie van H1 tot H6, met H1 als de paginatitel.
SEO is een langdurig proces
Houd verder in gedachten dat SEO geen snelle strategie is die direct resultaat oplevert. Het vereist langdurige aandacht. Wees niet bang: al deze inspanning is niet voor niets. Een landingspagina kan de SEO-autoriteit die hij in de loop der tijd heeft opgebouwd namelijk behouden.
Neem voor de beste SEO tips contact op met het team van Yonglo.
04. Betaalde advertenties
Social media-marketing, e-mailmarketing en SEO zijn gratis manieren om verkeer naar je landingspagina te halen. Denk je echter dat je een extra boost kunt gebruiken? Overweeg dan om je landingspagina te promoten via betaalde advertenties.
Door mensen te targeten op basis van hun interesses en demografische gegevens, leid je hen naar de landingspagina die voor hun specifieke niche is bedoeld. We onderscheiden onder andere de volgende advertenties:
Advertenties voor zoekresultaten Op basis van je gedefinieerde zoekwoorden verschijnen advertenties voor zoekresultaten op zoekmachines, wanneer mensen die termen opnemen in hun zoekopdrachten.
Social media advertenties Wanneer je betaalde social media posts maakt, promoten sociale netwerken zoals Facebook en Instagram deze aan die mensen die overeenkomen met het profiel van je doelgroep.
Weergave advertenties Een andere optie is om advertentietools van derden te gebruiken om banneradvertenties te plaatsen op de websites die je publiek bezoekt.
Op basis van je campagnedoelstellingen kun je ervoor kiezen om je reclame-inspanningen te spreiden, of je te richten op slechts één van deze platforms. Waarvoor je ook kiest: monitor je resultaten consequent, zodat je je campagne waar nodig kunt aanpassen.
Tot slot
Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een goed beeld over landingspagina's, inclusief de landingspagina betekenis, wat een goede landingspagina moet bevatten en het belangrijkste: hoe je de perfecte landingspagina voor jouw bedrijf kunt maken.
Wil je een landingspagina laten maken? Neem dan even contact op met Yonglo.
Bron: Wix.com I Marijne Verhoef